Artiklar

Läkare utan gränser

Nu kan du vara med och rädda liv!
Vi samarbetar med organisationen Läkare Utan Gränser och du kan vara med och bidra till deras fantastiska arbete. Du gör det antingen i kassan där du kan runda upp till önskat belopp eller så klickar du hem “Rädda Liv – granen” och då går 50 kronor oavkortat till Läkare Utan Gränsers livräddande arbete runt om i världen. Klicka här för att komma till granen.

Läs mer

“Att se glädjen”

2021 var ett tufft år för oss. Vi blev ifrågasatta. Vi? Vi som arbetar så intensivt för att vi alla ska göra rätt. Vi som inte har sålt en enda felmärkt gran. Vi som arbetar för transparens och kunskap. Utbildning. För att man inte ska kunna sälja vad som helst utan giltiga certifikat. Utan att ha blivit godkända. Granskade. Veta skillnaden. Vad som gäller. Vi som ständigt bildar och delar med oss av regelverket till kollegor och leverantörer i branschen. Vi som arbetar…

Läs mer

GRANAKADEMIN

I samarbete med IKEA Sverige tog vi fram den fantastiska utbildningen “Granakademin” där all personal genomgår en utbildning och blir certifierade granexperter inför sin första arbetsdag på Smålandsgran.

Läs mer

Med anledning av Aftonbladets felaktiga påståenden

Smålandsgran har inte sålt en enda felmärkt gran. De påståenden som Aftonbladet publicerat 2021 är därför direkt felaktiga. Aftonbladet har i sina artiklar publicerat helt felaktiga påståenden med vår största konkurrent som källa, utan någon som helst egen källkritik.

Läs mer

Granexperter på IKEA!

På uppdrag av IKEA Sverige, sålde Smålandsgran 2020 julgranar på IKEA:s varuhus i Sverige, från Haparanda i norr till Malmö i söder.

Läs mer

Hur är det med grante?

Granskottste är inte dumt alls. Något beskt men det känns hälsosamt och är ju så enkelt att göra. Och alla som har gjort lumpen har troligtvis druckit grante.

Gör så här:
Plocka skotten och häll två deciliter kokande vatten över en matsked krossade granskott. Låt dra i 5-10 minuter, sila, njut. Om du vill dricka granskottste året om kan du frysa ner fina unga granskott; de hålls bra isär i sin påse i frysen. Självklart kan du tillsätta någon annan krydda så som kanel eller kardemumma.

Läs mer

Många julgranar stjäls

Det stjäls enormt mycket julgranar i Sverige. Enligt LRF:s beräkningar är var femte julgran stulen vilket innebär att cirka 600 000 granar är stulna varje år. Många går bara ut i skogen och hugger en gran. Vilket inte är okej, men allt som är förbjudet är spännande. Fast många gånger är man inte medveten om att man faktiskt gör fel.

Läs mer

Kan jag hugga en egen julgran?

Du får inte hugga julgranen hur du vill om det inte är din egen mark. Men om du har markägarens tillstånd går det bra. En gran som har huggits ner utan lov kan leda till att du döms för stöld eller snatteri. I Skogsstyrelsen register kan du se vem som äger ett visst skogsområde. Även om du vill bryta kvistar från levande buskar och träd måste du fråga markägaren om lov.

Läs mer

Jag har hört talas om gransirap?

Ja, granskott används gärna till att göra sirap. Plocka en burk med lock full med skott, häll på råsocker, skaka runt lite då och då och till slut kommer du att ha en sirap med underbar smak. Man kan mata på med mer skott och socker när innehållet sjunker ihop. Testa får du se. Gott! Till och med på glass.

Läs mer

Finns det granöl?

Ja, det finns granöl! Det var vikingarna som började brygga öl smaksatt med granskott men även soldater under Karl den tolftes tid visste att granskott hade en förebyggande effekt på hälsan. Och det var mycket populärt fram till slutet av 1800-talet. Många upptäcktsresande, som Kapten Krok använde gran att smaksätta öl med under sina långa resor eftersom det hindrade skörbjugg och illamående. Och 2014 kom det en svensk öl smaksatt med granskott – Spruce Ale. En ljus ale i belgisk saisonstil. Det är ett samarbete mellan ett bryggeri i Eskilstuna och granodlare. Granskotten handplockas i maj och fryses snabbt in innan de blandas med andra ingredienser för att skapa en perfekt balans. När de är frysta blandas de med Pilsner Sauer- och Carapils malt och kokas sedan med Cascade humle. Hela blandningen fermenteras därefter med Saison Jäst och eftersom ale är ofiltrerad kan den vara lite grumlig. Resultatet är en unik nordisk smak på ölet med anor i en gammal tradition. Den representerar ”Svenska smaker” på Systembolaget och finns i deras fasta sortiment. Men kom ihåg att alkohol inte ska överkonsumeras. Inte heller granöl.

Läs mer
1 2 6 7

Din webbläsare är föråldrad

Gamla webbldsare har deligt stöd för ny teknik och det ger inte webbsidan en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner någon annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock av webbläsare som är moderna och fungerar bättre.

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå ×