Julgranen

Vi levererar din julgran direkt till dörren

Rödgran den vanligaste julgranen
Det finns flera olika sorters julgranar. Den absolut vanligaste kallas för rödgran och det är också den som doftar mest gran. Ädelgranar som är samlingsnamnet för kungsgran, blågran och silvergran doftar inte lika mycket gran men barrar desto mindre. Blågranen har en väldigt karaktärisk doft. Kungsgran barrar inte alls. Ädelgran är särskilt lämplig för allergiker.

3 miljoner julgranar
Vi använder ca 3 miljoner julgranar varje år, de flesta av dem (2,8 miljoner) är svenskodlade, resten importeras främst från Danmark.

Den första julgranen 1741
Seden med pyntad julgran inomhus har sitt ursprung i 1400-talets köpmannagillen i mellersta Europa. I Sydtyskland och Schweiz omtalas smyckade julträd från slutet av medeltiden, medan den riktiga julgranen med ljus nämns från 1660-talets Pfalz.

I Sverige omtalas den första julgranen 1741, och den var då klädd med saffranskringlor. De första julgranarna var för det mesta bordsgranar, vilka ofta påminde om julljusstakar. Först vid mitten av 1800-talet började de rumshöga granarna att bli mer vanliga. Att hänga olika slags prydnader i julgranen har varit vanligt ända från början. Det har dock funnits klara sociala skillnader.

I ett borgarhem kunde granen ha papperskarameller, kakor, äpplen, korgar, glasfåglar, ljus o.s.v. Statens gran var betydligt enklare klädd med till exempel äpplen, tussar av vadd, kristyr och marknadskarameller. I torparhem nöjde man sig länge med smågranar som kunde ställas på bordet. Först vid sekelskiftet blev granen allmän sed i vårt land.

75% av alla hushåll
Seden att resa kommunala utomhusgranar slog igenom 1920. Idag har ca 75% av de svenska hushållen julgran och av dem är 80% en vanlig rödgran.

Julgranen hade från början troligtvis till uppgift att hålla onda makter på avstånd.

Vill du veta mer om julgranen kan du läsa mer i Granboken. Skriven av Anna Benson, en av grundarna till Smålandsgran.se.

Era röster...

Fick hemleverans av granar från Smålandsgran.se, superbra service, kvalitet och bra pris dessutom! Nu är den klädd och julen är mer än välkommen!
Nina Hjorth
Idag har det varit julstök för hela slanten! Eftersom jag inte är helt bra ifrån mitt ryggskott än, fast låt mig säga att jag är på god väg, och Niclas själv brukar få ryggskott titt som tätt så bestämde vi oss för att beställa julgran från www.smålandsgran.se dom kör hem granen till dörren vilket är kalas! Snacka om flyt!
Laila Bagge
Hittade denna fina granen på www.smålandsgran.se levererad till dörren! Såååå skönt! Happy x-mas!
Carolina Gynning
Tippetippetiptapp….. Nu ere dags att börja tänka på Julgran att ha hemma i stugan! Jag har världens bästa tips till er som vill slippa släpa en julgran över halva stan, nu kan ni få den hemskickad!
Sara Varga
Granen står så grön och grann i stugan… Ja nu står den där. emoji Härligt! Lycka att få pynta med familjen idag. Imorgon rullar turnén vidare mot Västervik.
Sonja Aldén
Nu kom julgranen! Julen är så kort så det är lika bra att börja redan nu. #smålandsgran.se
Niclas Wahlgren
Emil levererar Smålänsk gran i år igen ! #Smålandsgran
Kristian Braun
Vi hittade inte julgransbelysningen fast granen blev så fin ändå. Tack #smålandsgran för att ni förgyllt vårt kontor!
Johanna Celion
Tack #smålandsgran #julgran #stämningsfullt #kungsgran
Anna Karlberg
Jag älskar den! #instachopped #smålandsgran
Sara Forssberg

@Smålandsgran

Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Alla våra härliga granar

Smålandsgran