“Att se glädjen”

1 oktober 2022

2021 var ett tufft år för oss. Vi blev ifrågasatta. Vi? Vi som arbetar så intensivt för att vi alla ska göra rätt. Vi som inte har sålt en enda felmärkt gran. Vi som arbetar för transparens och kunskap. Utbildning. För att man inte ska kunna sälja vad som helst utan giltiga certifikat. Utan att ha blivit godkända. Granskade. Veta skillnaden. Vad som gäller. Vi som ständigt bildar och delar med oss av regelverket till kollegor och leverantörer i branschen. Vi som arbetar så hårt för att städa upp en bransch som haft så dåligt rykte genom åren. Ja, en bransch som vi faktiskt har revolutionerat såväl som dominerat sedan start. Vi som betalar moms och skatt. Har korrekt anställd personal. Med marknadsmässiga löner och villkor, försäkringar och arbetsmiljöpolicy. Anpassade och skyddande arbetskläder och kvalitativ utrustning. Vi som skapar flera hundra, nästan tusen, arbetstillfällen varje år. Vi!?

Smålandsgrans “riktiga” intåg 2013 (pappa som började 1974 hade aldrig arbetat online tidigare) togs emot av fantastisk glädje och efterlängtan. Vi, med vår “julgran-direkt-till-dörren” var lösningen på mångas problem och utmaningar. Ensamstående, äldre, boende på fem trappor utan hiss, boende långt bort från försäljningsplatsen, stressade småbarnsföräldrar, stressade karriärister, företag, förväntansfulla barn, och alla däremellan – välkomnade oss. Ja, äntligen fanns en snabb, enkel, prisvärd, säker och kvalitativ tjänst. Och vi växte rekordartat.

Men branschen? En aktör som sålde alla sin granar enligt regelboken och dessutom certifierade? Direkt från egna odlingar? Alla gransorter? Till och med tall. Alla längder? Kvalitetsprodukter som tillbehör? En kvinna som VD i en totalt mansdominerad bransch? Nej, vårt intåg mottogs ej med glädje av alla i branschen och kommentarerna haglade.

Genom åren har mindre goda krafter försökt göra allt för att stoppa oss. Jag har tidigare aldrig skådat eller hört talas om sådana metoder. Och att döma av vissa metoder och machostil är jag övertygad om att jag som kvinna får mig en extra omgång.

Som VD för Smålandsgran var 2021 ett tufft år. Att bli offentligt ifrågasatt både som bolag och person. Att stå längst fram. Och även om jag vet att sanningen alltid segrar, är livet ibland orättvist. Och det kan ta tid. Och tiden och vägen dit är ibland mycket tuff.

Därför känns det så viktigt att få tacka all den fantastiska personal, alla underbara kunder, alla leverantörer och samarbetspartners. Tack till er alla! Tack för att ni stod upp för oss! Backade! Valde att tro på sanningen. Och tack för att ni återkommer! Det betyder allt! Tack också till de media som verkligen granskade. Och som inte hade vår största konkurrent som källa.

Jag är stolt att säga att vi är tillbaka på scenen som mer eller mindre ensam aktör (ytterst få lyckas bli certifierade) med åter giltiga certifikat efter en mycket grundlig revision för att säkerställa att allt verkligen är exakt så som det ska vara. Sanningen segrar alltid, så är det bara.

Jag ser fram emot att se glädjen bland de hundratals tomtenissar i teamet som sprider julstämning. Jag ser fram emot att se glädjen hos alla de kunder som vi vet blir extra glada för att vi underlättar en stressig period och för den stämning vi förhoppningsvis sprider. För att vi kan leverera något alldeles speciellt. Jag ser fram emot att se glädjen hos alla de förväntansfulla barn som väntar på oss. Ja, jag ser så mycket fram emot det.

Tack för att du är här!

Och när det blir dags; önskar jag en riktigt god jul!

Från en sann smålänning.

Anna Benson

VD och grundare, Smålandsgran

alt

Din webbläsare är föråldrad

Gamla webbldsare har deligt stöd för ny teknik och det ger inte webbsidan en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner någon annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock av webbläsare som är moderna och fungerar bättre.

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå ×