Finns det granöl?

Ja, det finns granöl! Det var vikingarna som började brygga öl smaksatt med granskott men även soldater under Karl den tolftes tid visste att granskott hade en förebyggande effekt på hälsan. Och det var mycket populärt fram till slutet av 1800-talet. Många upptäcktsresande, som Kapten Krok använde gran att smaksätta öl med under sina långa resor eftersom det hindrade skörbjugg och illamående. Och 2014 kom det en svensk öl smaksatt med granskott – Spruce Ale. En ljus ale i belgisk saisonstil. Det är ett samarbete mellan ett bryggeri i Eskilstuna och granodlare. Granskotten handplockas i maj och fryses snabbt in innan de blandas med andra ingredienser för att skapa en perfekt balans. När de är frysta blandas de med Pilsner Sauer- och Carapils malt och kokas sedan med Cascade humle. Hela blandningen fermenteras därefter med Saison Jäst och eftersom ale är ofiltrerad kan den vara lite grumlig. Resultatet är en unik nordisk smak på ölet med anor i en gammal tradition. Den representerar ”Svenska smaker” på Systembolaget och finns i deras fasta sortiment. Men kom ihåg att alkohol inte ska överkonsumeras. Inte heller granöl.

alt

Inte svar på din fråga?

Hör av dig, vi finns här!

Kontakta oss

Du kan nå oss via email info@smalandsgran.se, skriva din fråga direkt i formuläret här på sidan eller chatta med oss.

Vi har extremt hög beläggning under säsong och därför kan det dröja innan vi svarar, men vi gör allt för att återkoppla så snabbt som möjligt. Vi svarar alltid samma dag. Våra öppettider är 08.00 – 22.00. De flesta svar hittar du under Vanliga frågor.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram.


Söker du jobb kan du kika här.


    Din webbläsare är föråldrad

    Gamla webbldsare har deligt stöd för ny teknik och det ger inte webbsidan en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner någon annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock av webbläsare som är moderna och fungerar bättre.

    Uppdatera min webbläsare

    Jag vill fortsätta ändå ×