Hem  >  Om oss

Om oss

Vi har sålt julgranar sedan 1974. Smålandsgran är ett riktigt familjeföretag.

alt

Aldrig har det varit så enkelt att köpa julgran!

Vi levererar första klassens granar – direkt hem till dig. Du väljer mellan rödgran, kungsgran, blågran, silvergran och till och med tall. Vill du ha granris och tallris eller hämtning av granen när julen är slut så kan du även beställa det. Detta gör du enklast som ett tillägg i kassan. Vi erbjuder också allt du kan tänkas behöva till din julgran.

Alla priser är konkurrenskraftiga och marknadsmässiga. Det enda som tillkommer är en fraktavgift på 175 kr oavsett längd, zon eller antal produkter.

Leverans sker alla dagar mellan 08.00-22.00 under leveransperioden. Betalning sker enkelt och säkert direkt på webben med antingen bank- eller kreditkort, internetbanken, faktura eller Swish.

Sedan 1974

Pappa var 20 år första gången han började sälja julgranar i Stockholm. Året var 1974. Varje år sedan dess har han sålt julgranar och det han inte kan om julgranar är inte värt att veta brukar han skoja. Nu har han hunnit bli strax över 60 år och har sålt julgranar i snart 50 år. Barnen har alla hjälpt till att sälja och sonen Emil och dottern Anna håller nu på att ta över verksamheten. Emil var 13 första gången han sålde julgranar i Stockholm. Anna sålde julgranar redan som 12-åring och slog försäljningsrekord. Hon figurerar ofta i media talandes just om julgranar i egenskap av granexpert och är även författare till Granboken. Smålandsgran är ett riktigt familjeföretag och familjen driver bolaget tillsammans med hundratals anställda.

“Vi är familjära och serviceinriktade och vi gör allt för att du ska bli så nöjd som möjligt”.

”Duvemålagranar”
Hemma på gården i Småland bedriver pappa sedan mitten av 70-talet egen odling av de flesta typer av granar. Bekämpningsmedel eller andra otillåtna och miljöfarliga ingrepp används ej på odlingarna. Mycket möda och kärlek läggs ner på granarna. Från att plantan är satt tar det nästan 10 år. Varje år formklipps granarna med stor noggrannhet så att granen ska bli så Disneyaktig som möjligt. Att alltid leverera så kallade ”Kalle Anka-granar” är av största vikt. Och till skillnad från hos många andra odlare så klipps även rödgranarna. Fåren betar ogräs mellan plantorna och håller ordning. Granarna har fått smeknamnet ”Duvemålagranarna” eftersom många av granarna odlas precis i närheten.

alt

Idag är vi:
✓ Största granbutiken på nätet med alla sorters granar och längder
✓ Leveranser till 80 orter
✓ SMS med exakt leveranstid och spårningslänk
✓ Knappt 50 års erfarenhet
✓ Leverans av enbart premiumgranar online – den högsta klassificeringen
✓ Vi handplockar de allra bästa granarna från odlingarna
✓ Nöjd kund-policy – man behöver aldrig vara orolig för att granen inte passar
✓ Hemleverans 7 dagar i veckan (på de allra flesta orter)
✓ ”Sveriges granexpert” (media) 

Tack för att du handlar din julgran direkt hem till dörren!

Vi önskar dig en riktigt fröjdefull jul!

Vår historia

Tidslinje

2023
november 13

Vi ses 2023!

Vi ses 2023!
2023 är året då vi firar 10 år online och året då vi hoppas på mycket snö och underbar julstämning. Och att vi får leverera en julgran till just dig. Här sonen Emil som är Smålandsgrans granansvarig och som kvalitetssäkrar varenda gran. Vid sin sida Otto, som är försäljningschef.
2022
augusti 15

Trädgårdsmässor

Trädgårdsmässor
Smålandsgran har flera affärsområden. Ett är B2B där vi säljer julgranar till allt från föreningar och ambassader till de som själva säljer julgranar. Vi träffar många av dessa kunder på olika trädgårdsmässor runt om i landet.
2021
november 28

Torgförsäljningen tar fart

Torgförsäljningen tar fart
Det här är året då torgförsäljningen tar fart och fler och fler platser etableras i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idag har Smålandsgran cirka 40 platser. Pappa han säljer fortfarande julgranar i Enskedalen i Stockholm där han började för 50 år sedan.
november 26

Indragna certifikat

Indragna certifikat
Smålandsgran utsätts för ett mediadrev i Aftonbladet med en konkurrent som källa och flera löpsedlar som följd, där man felaktigt anklagas för att felmarkerat julgranar som ekologiska. Smålandsgrans certifikat dras tillfälligt in. “Det absoluta värsta jag varit med om som företagare” sa dottern Anna (VD).
november 14

7 Lager

7 Lager
Smålandsgran expanderar till 7 olika lager runt om i landet för att täcka upp större delen av södra Sverige (Uppsala och söderut). Logistiken är omfattande för att nå kunderna många gånger redan nästa dag.
2020
december 21

Knappt 400 anställda

Knappt 400 anställda
Pandemiåret skapade många arbetstillfällen i granbranschen och som mest var man strax under 400 anställda.
december 7

Tomtemasken

Tomtemasken
Det här var året av restriktioner, men också året då alla stannade hemma i pandemin. Vi erbjöd Covid-säkra leveranser och alla chaufförer bar givetvis mask och i stort sett alla leveranser var kontaktlösa.
november 22

Åhléns ❤️ Smålandsgran

Åhléns ❤️ Smålandsgran
Vi öppnar Granbutiker över hela landet i Åhléns butiker och över 80 personer anställs. Aldrig har det varit så grönt och juligt i varuhusen.
november 16

Störst i Sverige – 18 miljoner

Störst i Sverige – 18 miljoner
Smålandsgran är störst i Sverige på julgranar. Och omsätter strax över 18 miljoner på några veckor.
november 1

Nisses Tomteverkstad

Nisses Tomteverkstad
Kundtjänst byter namn till “Nisses Tomteverkstad”. Varje år byggs en tomteverkstad upp och “tomtenissar” anställs. Kundtjänstchefen heter Nisse och tillsammans löser man alla utmaningar. Alla mail och sms skickas just också av Nisse.
2019
december 13

IKEA ❤️ Smålandsgran

IKEA ❤️ Smålandsgran
Smålandgran får det mycket hedersamma uppdraget att sköta all julgransförsäljning åt IKEA från Haparanda i Norr till Malmö i söder. Över 100 personer certifieras och anställs.
november 28

Nattpackningen

Nattpackningen
För att underlätta för chaufförerna som börjar 07.00 så börjar vi det här året packa lastbilarna om nätterna. Som mest rullar cirka 40 lastbilar per dag.
november 10

Leverantör Liseberg

Leverantör Liseberg
Smålandsgran blir leverantör till Liseberg och “Jul på Liseberg”. 1500 granar och granris levereras årligen. Ett 10-års avtal skrivs.
november 1

Granappen lanseras

Granappen lanseras
Granappen lanseras för alla som arbetar för Smålandsgran. Här finns flera utbildningar och samtliga behöver bli certifierade granexperter innan första arbetsdagen. Granappen bidrar också till en fantastisk sammanhållning oavsett var i landet man arbetar.
oktober 15

Huvudlagret etableras

Huvudlagret etableras
Huvudlagret i Stockholm etableras och varje år engagerar det cirka 150 personer. Det är bevakat dygnet runt och säkerheten är hög.
januari 15

Smålandsgran Awards

Smålandsgran Awards
Detta året instiftas Smålandsgran Awards, där “Årets Tomtenisse”, “Årets Granexpert”, “Årets julspridare” med mera prisas. Tillställningen hålls digitalt för hela teamet på Smålandsgran dit flera hundra är inbjudna. En stor kväll efter säsongen.
2018
december 13

Hovleverantör 👑

Hovleverantör 👑
Smålandsgran får sin första order från kungliga slottet och har sedan dess levererat julgranar till många adresser inom hovet.
november 26

“Sveriges Granexpert”

“Sveriges Granexpert”
Dottern Anna anlitas frekvent som Sveriges granexpert i media kring jul och varje år ger hon tips och råd. Hon har även skrivit boken Granboken.
november 19

80 orter

80 orter
Antalet leveransorter utökas ständigt och vi har leveranser alla dagar i veckan på de flesta orter. Ca 80 st. Ett gediget logistiksystem talar om exakt leveranstid och kunden kan följa sin julgran hela vägen hem till dörren.
2017
juni 9

Besök året runt

Besök året runt
Varje år tar vi emot intressenter som kommer och kollar på pappas odlingar i Småland. Han var en av de första att bli KRAV-certifierade och har en särskild metod på sina odlingar. Bland annat låter han får beta ogräset framför bekämpningsmedel.
2016
november 30

Världens första Granbutik

Världens första Granbutik
Smålandsgran öppnar världens första granbutik i Moodgallerian i Stockholm, vilket till och med skapar rubriker i New York Times. Därefter följer många Granbutiker i fina gallerior i Sverige.
november 23

Starkt varumärke

Starkt varumärke
Den första tunnelbanekampanjen rullar igång. Just reklamen i tunnelbanan har varit ett återkommande inslag och varit en bidragande faktor till ett starkt varumärke.
november 17

Trafikledarna

Trafikledarna
Varje år rekryteras ett tiotal trafikledare som vägleder de hundratals chaufförerna därute från tidig morgon till sen kväll. En viktig stomme i Smålandsgran. Ibland är det stora utmaningar att lösa i trafiken.
juli 10

KRAV / EKO

KRAV / EKO
Smålandsgran är en av få som lyckas bli KRAV-certifierade samt certifierade för ekologisk produktion. Ett hårt arbete ligger bakom.
2015
september 14

Arbetskläder och mössan

Arbetskläder och mössan
Det här är året då tomteluvan byts ut mot den röda mössan och arbetskläder börjar köpas in. Idag köps ca 300 mössor in varje år. Pappa lever i sina arbetskläder. Även på sommaren.
2014
november 13

Färgsystemet

Färgsystemet
Vi inför tidigt ett färgsystem i botten på alla granar eftersom det är så granarna är packade i lastbilen. Med färgsystemet blir det enkelt för chauffören att dra ut rätt gran ur högen.
november 13

Anna och Emil

Anna och Emil
Till en början gör Anna och Emil det mesta helt själva och sovtimmarna är få. När beställningarna blir många hoppar även Anna som annars sköter kontorsarbetet, in bakom ratten. Idag är man cirka 200 chaufförer.
augusti 5

Premiumklass

Premiumklass
Efter första året online valde vi att enbart arbeta med en enda klassificering, den högsta. Vi säljer granar på bild och måste leverera en gran som är enligt bild. Därför bestämde vi oss för att enbart arbeta med premiumklassen.
2013
november 13

Första kunden

Första kunden
Samarbetena har varit många genom åren. Första kunden var Isabella Löwengrip som krashade hemsidan Anna hade byggt. Trafiken var enorm. Detta var innan begreppet “influencers” fanns. Idag samarbetar Smålandsgran med ett hundratals influencers varje år.
november 7

Smålandsgran.se

Smålandsgran.se
Barnen Anna och Emil bestämmer sig för att digitalisera pappas verksamhet. Anna knapprar ihop en hemsida och Emil hoppar in i lastbilen. Första året omsätter man strax över 300 000 kr.
1990
november 5

Leveranserna till Stockholm

Leveranserna till Stockholm
Pappa skickar löpande granar till Stockholm på stora trailers. Numera köper Smålandsgran granar från hela Europa för att tillfredsställa den stora efterfrågan.
1986
november 7

Traktorn

Traktorn
Traktorn är farfars gamla. Men den går som en pärla och kryssar än idag mellan odlingarna och samlar upp huggna granar.
1977
december 18

Julgransplatserna blir fler

Julgransplatserna blir fler
Redan tredje året i Stockholm har pappa hyrt flera egna platser. Hans pappa, vår farfar är med och säljer. Och försäljarna och platserna blir fler och fler.
1974
november 12

Gilbert ringer

Gilbert ringer
Pappas vän, Gilbert tvingas ställa in den årliga julgransresan till Stockholm som varit tradition sedan många år. – Vill du åka i mitt ställe frågar han? – Ja, säger pappa!
1954
februari 14

1954 – En julgranshandlare föds

1954 – En julgranshandlare föds
Pappa växte upp på gården hemma i Siggesbo, i Småland med sin mamma och pappa och syskon.

Kontakta oss

Du kan nå oss via email info@smalandsgran.se, skriva din fråga direkt i formuläret här på sidan eller chatta med oss.

Vi har extremt hög beläggning under säsong och därför kan det dröja innan vi svarar, men vi gör allt för att återkoppla så snabbt som möjligt. Vi svarar alltid samma dag. Våra öppettider är 08.00 – 22.00. De flesta svar hittar du under Vanliga frågor.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram.


Söker du jobb kan du kika här.


    Din webbläsare är föråldrad

    Gamla webbldsare har deligt stöd för ny teknik och det ger inte webbsidan en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner någon annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock av webbläsare som är moderna och fungerar bättre.

    Uppdatera min webbläsare

    Jag vill fortsätta ändå ×