Hem  >  Bli en riktig granexpert

Vill du bli riktigt vass på julgranar?

Här är alla svaren...

Är det farligt att äta barrträdens kåda?

Barrträdens kåda kan stimulera och/eller irritera våra njurar, så om du redan har överbelastade njurar eller om du är gravid – undvik att äta gran då. Åtminstone inte varje dag.

Läs mer

Är era julgranar ekologiska?

De flesta av våra julgranar som vi säljer är ekologiska och certifierade enligt EU:s förordning för ekologisk produktion. Man ser det på märkningen vid varje produkt och när du köper en ekologisk produkt ska du få information om det.

Läs mer

Är det viktigt att man låter julgranen ”mellanlanda”?

Det bästa är att låta julgranen “mellanlanda” i en farstu, på balkongen eller i porten. Eller i ett garage om det är temperaturskillnad från ute. Detta för att granen inte ska få en chock när det kommer inomhus till värmen.

Läs mer

Hur får du julgranen att stå rak?

Du skruvar och skruvar och just när du tror att den är rak ropar någon att den är ”helt sned”. Det finns förklaringar på varför en del sliter sitt hår och aldrig får granen att stå rak. Och egentligen är det enkelt; julgransfötter skiljer sig åt och är anpassade för olika granar.

Läs mer

Hämtar ni även julgranen när julen är slut?

Vi erbjuder även granhämtning. Det kan du lägga till i kassan. Du väljer själv utifrån valbara datum i din stad då du önskar att vi hämtar din julgran.

Läs mer

Är det något speciellt man ska tänka på om julgranen står utomhus?

Nej, man behöver inte tänka på något särskilt om man har julgranen ståendes utomhus. När granen står utomhus är den kvar i vintervila och håller sig betydligt bättre än inomhus. Man behöver inte vattna en gran som står utomhus.

Finns det granöl?

Ja, det finns granöl! Det var vikingarna som började brygga öl smaksatt med granskott men även soldater under Karl den tolftes tid visste att granskott hade en förebyggande effekt på hälsan. Och det var mycket populärt fram till slutet av 1800-talet. Många upptäcktsresande, som Kapten Krok använde gran att smaksätta öl med under sina långa resor eftersom det hindrade skörbjugg och illamående. Och 2014 kom det en svensk öl smaksatt med granskott – Spruce Ale. En ljus ale i belgisk saisonstil. Det är ett samarbete mellan ett bryggeri i Eskilstuna och granodlare. Granskotten handplockas i maj och fryses snabbt in innan de blandas med andra ingredienser för att skapa en perfekt balans. När de är frysta blandas de med Pilsner Sauer- och Carapils malt och kokas sedan med Cascade humle. Hela blandningen fermenteras därefter med Saison Jäst och eftersom ale är ofiltrerad kan den vara lite grumlig. Resultatet är en unik nordisk smak på ölet med anor i en gammal tradition. Den representerar ”Svenska smaker” på Systembolaget och finns i deras fasta sortiment. Men kom ihåg att alkohol inte ska överkonsumeras. Inte heller granöl.

Behöver kungsgranen en annan fot?

Ja! Har du en kungsgran är det extra viktigt att du har en fot som är anpassad för just den julgranen. Dels för att överhuvudtaget få ner den eftersom rotändan brukar vara ganska grov och omöjlig att rymmas i en enklare julgransfot (oftast anpassad för rödgranar).

Läs mer

Behöver jag vara hemma när min julgran ska levereras?

Du behöver inte vara hemma när vi levererar din julgran – är du inte hemma lämnar vi granen utanför din dörr (förutsatt vi har fått ev. portkod)! Och du får då också ett sms med en bild på din leverans.

Är det sant att man använde grankåda som tuggummi?

Ja, förr i tiden använde folk grankåda som tuggummi. Det går bra så länge du inte har plomber i tänderna. Till tuggummi behövs gammal stelnad kåda. Den är mjölig först, men den mjuknar och blir mera lik tuggummi när du tuggat en stund. Efter några timmars tuggande blir kådan mjölig igen och då är det bara att börja på en ny kådbit.

Läs mer

Finns det någon gran som är allergivänlig?

Kungsgranen är den art av julgran som sägs framkalla minst allergi och anses vara den säkraste ur allergisynpunkt.

Läs mer

Hjälper det att ge julgranen magnecyl eller socker i vattnet?

Nej, man ska enbart ge julgranen vanligt vatten och ingenting annat! Vatten, vatten, vatten.

Hur är det med grante?

Granskottste är inte dumt alls. Något beskt men det känns hälsosamt och är ju så enkelt att göra. Och alla som har gjort lumpen har troligtvis druckit grante.

Gör så här:
Plocka skotten och häll två deciliter kokande vatten över en matsked krossade granskott. Låt dra i 5-10 minuter, sila, njut. Om du vill dricka granskottste året om kan du frysa ner fina unga granskott; de hålls bra isär i sin påse i frysen. Självklart kan du tillsätta någon annan krydda så som kanel eller kardemumma.

Läs mer

Hur återvinns julgranen när ni hämtar den?

Alla våra julgranar körs till närmaste återvinningscentral eller energiverk där de omvandlas till till energi och fjärrvärme. Vi har även diverse samarbeten med bland annat fiskeförbund som vi förser med våra granar efter jul för att bidra till en skyddad uppväxtmiljö åt våra stadsnära fiskar genom så kallade risvasar som granarna bildar.

Hur mycket ska man vattna sin julgran?

När julgranen levereras gör vi alltid ett nytt snitt för att öppna granens ledgångar. Granen kommer då att vara väldigt törstig och kan dricka flera liter vatten bara första dygnet. En kungsgran kan ibland dricka upp till 5 liter vattnet precis i början… Ha koll på att det alltid finns vatten i julgransfoten!

Hur kan man använda granbarren?

Du kan använda granbarren som krydda. Granbarr är också gott i kombination med färska bär. Prova att trä färska bär på en liten grankvist med barr längst ut, sikta lite florsocker över bären. Håll kvisten i den lilla barrvippan du sparat längst ut på kvisten och dra i dig bären. Då får du bärsmaken och granlukten. En mycket god kombo!

Hur lång tid tar det för en julgran att växa upp?

En julgran växer ungefär 30 cm årligen om man underhåller den. Det tar mellan 6-10 år för en julgran att bli “fullvuxen” det vill säga “julgranshög”.

Hur länge står sig en julgran om man sköter den rätt?

De flesta julgranar kan stå sig upp till fem veckor eller mer – förutsatt att man sköter den rätt. Läs gärna mer om hur du bäst tar hand om din julgran under våra skötselråd.

Hur får du julgranen att stå rak?

Du skruvar och skruvar och just när du tror att den är rak ropar någon att den är ”helt sned”. Det finns förklaringar på varför en del sliter sitt hår och aldrig får granen att stå rak. Och egentligen är det enkelt; julgransfötter skiljer sig åt och är anpassade för olika granar.

Läs mer

Hur ska jag få min minigran att stå rakt? Och inte ramla?

Äntligen finns det stabila och bra julgransfötter för den allra minsta julgranen, minigranen. Glöm omkullvälta vaser och krukor. Stand Mini är en julgransfot i svart eller röd matt metall, som är anpassad för granar upp till 120 centimeter. Denna julgransfot har tre platta skruvar som fastsättningsfunktion, vilket gör det lätt att få granen stabil och i rätt vinkel. Kika här.

Hur ska jag göra om jag vill sätta julgranen i en korg?

En trend är att gömma julgransfoten i en korg. Tänk på att om du ställer ner granen så som den är, utan julgransfot, och ska stabilisera upp den med hjälp av stenar och jord bör korgen vara plastad på insidan så att du kan vattna ditt träd. Man kan också ta en blomkruka utan hål i botten. Mossa eller stenar på toppen av korgen som dekoration och att fylla upp med är vanligt. Enklast är dock att ha en julgransfot direkt i korgen. Och då finns den smarta korgen Smart som är anpassad exakt till vissa julgransfötter.

Hur undviker man att julgranen börjar barra?

Det viktigaste är att julgranen har ett färskt snitt innan man tar in den. Vi gör alltid ett färskt snitt för att öppna ledgångarna så att granen kan börja dricka.

Läs mer

Hur står min julgran på rot sig bäst?

Det går bra att plantera julgranen på rot (krukgran) var du än önskar. Granar står såväl i skugga som i direkt solljus. Du bör vattna den cirka en gång i veckan. Detta kommer du märka av och det är svårt att råda exakt.

Jag är inte nöjd med min julgran, hur går jag tillväga?

Om du inte är nöjd kan du alltid höra av dig till oss så ska vi försöka hjälpa till. Kom ihåg att då julgranen är en färskvara får du inte ha haft granen mer än 24 timmar för att kunna reklamera. Om granen barrar i efterhand är det dessvärre ingenting vi kan ansvara för, men hör av dig till oss så hjälper vi dig så bäst vi kan eller läs mer om våra granskötseltips här.

Hur vet jag när min julgran kommer?

Du får en påminnelse per e-post och SMS dagen innan vi levererar din julgran samt ett SMS samma dag där du kan spåra din leverans med hjälp av en spårningslänk.

Läs mer

I vilka städer levererar ni era julgranar?

I dagsläget levererar vi våra julgranar till ca 80 orter. Du kan alltid önska ditt postnummer här om vi inte levererar till din stad ännu!

Läs mer

Jag har hört talas om gransirap?

Ja, granskott används gärna till att göra sirap. Plocka en burk med lock full med skott, häll på råsocker, skaka runt lite då och då och till slut kommer du att ha en sirap med underbar smak. Man kan mata på med mer skott och socker när innehållet sjunker ihop. Testa får du se. Gott! Till och med på glass.

Jag har beställt julgran av er men önskar byta datum och tid. Hur gör jag?

Du kan enkelt logga in på ditt konto och ändra tid och leveransdatum på både leverans av din julgran samt granhämtning. När du har ändrat leveransdatum klickar du helt enkelt på “spara” så får du ett e-postmeddelande som bekräftar din nya tid. Logga in här.

Jag har beställt granhämtning och undrar när ni kommer och hämtar min julgran?

Du kan alltid logga in på ditt konto för att se vilken dag vi levererar och hämtar din julgran. Vi skickar även ut ett mail och SMS kvällen innan samt ännu ett sms samma dag när vi är på väg där du kan spåra din leverans/hämtning. Viktigt att din gran står utanför din dörr så att vi enkelt kan plocka upp den.

Kan jag beställa granhämtning även om jag inte beställt julgran från er?

Ja, det går bra och du kan kontakta oss så hjälper vi dig. Granhämtning kostar 350 kr i efterhand. Beställer du samtidigt som du beställer din julgran kostar det 250 kr och då får du även en Granpåse på köpet.

Jag önskar beställa julgran till bostadsrättsföreningen. Hur går jag tillväga?

Du kan enkelt beställa julgran till din bostadsrättsförening via vår hemsida. Du väljer helt enkelt att handla som “BRF” i kassan.

Levererar ni julgranen hem?

Vi levererar julgranen direkt hem till din dörr. Enkelt och smidigt!

Kan jag hugga en egen julgran?

Du får inte hugga julgranen hur du vill om det inte är din egen mark. Men om du har markägarens tillstånd går det bra. En gran som har huggits ner utan lov kan leda till att du döms för stöld eller snatteri. I Skogsstyrelsen register kan du se vem som äger ett visst skogsområde. Även om du vill bryta kvistar från levande buskar och träd måste du fråga markägaren om lov.

Kan man äta julgran?

Har du ätit gran någon gång? Alla som har gjort lumpen har troligtvis druckit grante. Men ätit? Man kan absolut äta julgran, läs mer om hur här!

Läs mer

Kan man även beställa andra produkter utan att beställa julgran?

Det går jättebra att beställa andra produkter. Minimibeloppet för beställning är 350 kronor och det tillkommer en fraktavgift på 175 kronor.

Kan man hämta sin julgran själv?

Vi erbjuder endast beställning och leverans av julgran direkt hem till dörren i dagsläget. Däremot kan man även köpa våra julgranar direkt på våra försäljningsplatser. Följ oss gärna på Instagram och Facebook för att hålla koll på var vi kommer stå denna säsong! Eller kika här. (Sortera på granförsäljning).

Kan man beställa en exakt längd på julgranen?

Tyvärr kan man kan inte beställa en exakt längd på julgranen. Vi rekommenderar alltid våra kunder att ta en gran i det högre spannet då det är lättare att anpassa än om granen är för kort. Vi kan enbart garantera att granen är inom det längdspann som du har beställt. Inte på millimetern eftersom granar är naturliga ting. 

Kan man beställa julgran till företag?

Ja, det går jättebra att beställa julgran till företaget! Du väljer helt enkelt att handla från “Företag” i kassan. Vi levererar kontorstider mellan 8-16. 

Julgran och allergi

Det är besvärligt för de doftöverkänsliga runt jul med granar och hyacinter. Doftöverkänslighet är inte detsamma som allergi, men terpener som julgranen börjar utsöndra, är något som doftöverkänsliga ofta reagerar på. Att någon gransort skulle kunna vara bättre än andra för de överkänsliga finns det inga vetenskapliga bevis för, men kungsgran brukar vara det mest skonsamma. Eller tall.

Kommer ni börja leverera julgranar till andra städer också?

Vi växer och utökar varje år. Om vi inte levererar julgran till din postort kan du önska ditt postnummer här.

Läs mer

När hugger man julgranen?

Vi hugger julgranarna löpande från och med november varje år. Detta för att alltid garantera färska granar!

Många julgranar stjäls

Det stjäls enormt mycket julgranar i Sverige. Enligt LRF:s beräkningar är var femte julgran stulen vilket innebär att cirka 600 000 granar är stulna varje år. Många går bara ut i skogen och hugger en gran. Vilket inte är okej, men allt som är förbjudet är spännande. Fast många gånger är man inte medveten om att man faktiskt gör fel.

Min julgran är smutsig, vad ska jag göra?

Då granar är levande ting och odlas utomhus kan man dessvärre inte garantera att alla julgranar är helt fria från smuts och lera. Det händer ytterst sällan att granen är smutsig och lerig. Är det en vinter med plusgrader och regn är risken något större. Man kan enkelt ta varmvatten och skölja bort eventuell lera och smuts från granen.

Monterar ni även julgranen?

Dessvärre erbjuder vi ingen montering av julgranen för tillfället.

Rätt julgransfot för rätt gran

Varje år ska den fram. Du letar i dina gömmor. Kanske var det länge sedan du köpte den? Har du rätt julgransfot för rätt julgran? Kanske hade du en helt annan julgran för några år sedan. Välj rätt julgransfot för rätt julgran! Kungsgransfötter passar givetvis till alla gransorter.

Klär ni även julgranen?

Dessvärre erbjuder vi inte tjänsten att klä julgranen för tillfället.

När börjar ni leverera julgranar för säsongen?

Vi börjar leverera julgranar i slutet av november årligen. Se valbara datum för din stad i kassan eller i kalendern i huvudmenyn.

Säljer ni även julgranar i era granbutiker?

Vi säljer inte julgranar i våra granbutiker. Våra granbutiker fungerar som showrooms där man kan komma in och kolla på vårt gransortiment. Här kan du se vilken storlek och sort som faller dig i smaken. Vår personal är utbildade granexperter som hjälper dig besvara alla dina frågor om gransorter och skötselråd med mera. Vi säljer även våra egna julgransfötter och andra jultillbehör designade av vår främsta granexpert och grundare Anna Benson (by Benson). Vi har även events i våra granbutiker. Luciatåg och kanske även tomten dyker upp. Pepparkakor, glögg och även lussebullar serveras vid speciella tillfällen. Pysselhörna för barnen att göra smällkarameller finns det i utvalda butiker. Välkomna att dofta på vår ljuvliga granskog i butiksmiljö! Följ oss gärna på Instagram och Facebook för att veta var vi finns denna säsong.

Står ni även och säljer era granar någon annanstans? Torghandel?

Vi har även granförsäljning på olika platser runt om i Sverige där vi säljer våra julgranar. Våra granexperter finns på plats för att besvara dina frågor. Följ oss gärna på Instagram och Facebook för att hålla koll på var vi är denna säsong! Eller kika här. (Sortera på granförsäljning).

Vad är det för skillnad på en ekologisk julgran jämfört med en vanlig?

En vanligt odlad julgran det vill säga en icke-ekologisk kan innehålla upp till 54 olika bekämpningsmedel som är tillåtna. Något som påverkar miljön, jorden och det som växer nära negativt.

Läs mer

Vad kan jag tänka på med min julgransfot efter jul?

När julen är över och granen har plundrats kan det vara smart att smörja skruvarna i foten så kärvar de inte nästa år, såvida de är av metall och du inte har en smart vajerfot.

Vad bör jag tänka på när ni ska hämta min julgran efter jul?

Viktigt att tänka på inför granhämtningen:
– Julgranen ska inte stå kvar i julgransfoten
– Julgranen ska vara avklädd från pynt
– Julgranen ska vara inpackad i granpåsen eller motsvarande plastförpackning som hindrar julgranen från att barra och om möjligt med granskylt på
Är något av dessa villkor ej uppfyllda utgår en avgift om 100 kr. 

– Julgranen ska stå utanför dörren så att chauffören enkelt kan ta med sig den annars anses tjänsten vara levererad.

Vilken julgran barrar minst?

Den julgran som barrar minst är kungsgranen (Abies nordmanniana). Kungsgranen barrar knappt alls. Den är inte lika känslig för uttorkning och är därför mycket tåligare då den kan lagra vatten i stammen. När kungsgranen blir för gammal (om man sköter den rätt) så faller inte barren av utan barren gulnar istället. Det är dock viktigt att man följer våra skötselråd för bästa hållbarhet på sin kungsgran.

Vad bör man tänka på när man ska köpa julgransfot?

När du ska inhandla en julgransfot är det bra att jämföra vikten för att se om den är stabil, hur stor vattenmängd som ryms, samt maxdiametern så att du vet att din stam faktiskt ryms. Rätt julgransfot till rätt julgran. Det vanligaste misstaget! Bäst är givetvis att köpa en fot som klarar av alla sorters julgranar. 

Vilken längd bör jag välja på min julgran?

Förutom minigranen är vår allra minsta julgran som vi erbjuder 100-150 cm. Denna gran rekommenderar vi för dig som har ont om plats. 150-200 cm är vår bästsäljande julgran. Den passar i de flesta vardagsrum med plats för både paket och dans runt trädet. 200-250 cm är något större och maffigare. Passar för stora vardagsrum för att skapa rätt julatmosfär. Har man en högre tak än normalhöjd (240 cm) så är 250-300 cm perfekt. 350-uppåt för de allra största platserna, oftast väljs den längden för utomhusbruk.

Om du fortfarande är osäker på vilken längd du ska välja på din julgran kan du gärna ta en titt på vår storleksguide här.

Vilken julgran har mest grandoft?

Rödgran är den sorts julgran som doftar mest gran. Kungsgran och silvergran har inte mycket doft alls. Blågran har en karaktäristisk doft som en del tycker doftar för skarpt.

Vilka tider levererar ni julgranen?

Vi levererar julgranen mellan 8-22, dock varierar valbara tidsspann beroende på vilken stad du bor i och detta ser du i kassan när du lägger din beställning. 

Var odlas julgranarna?

Vi har odlat granar sedan 1974 och är ett riktigt familjeföretag. Vi har därför stor kännedom om julgranar. Inköp sker från olika odlingar runt om i hela Europa.

Vilken är den vanligaste julgranen?

Rödgranen (Picea abies) är den vanligaste julgranen. Den står för 80% av de miljontals julgranar i omlopp i Sverige under juletider. Rödgranen har ett klassiskt utseende och en stark grandoft.

Julgranens historia – Var kommer traditionen ifrån?

Julgranen har sitt ursprung i Tyskland och Schweiz. Ingen vet helt säkert men den mest återberättade historien handlar om en tysk kyrkoreformatorn Martin Luther i början på 1600-talet gick igenom skogen och såg stjärnorna lysa genom trädgrenarna. Han tyckte det var så vackert och att skenet påminde honom om Jesus. Så när han kom hem till sina barn den kvällen lyfte han in en gran i huset och pyntade den med levande ljus. Och han var i så fall, vad man vet, den första att ha en julgran inomhus.

Läs mer

Vilken är den vanligaste längden på julgranen?

Den bästsäljande längden på julgran är 150-200 cm. Den passar perfekt för ett vanligt vardagsrum med normal takhöjd (240 cm).

Var kastar man julgranen efter jul?

Man kan kassera julgranen på julgransåtervinningar som placeras runtom i Sverige varje säsong. Du kan hitta mer information om var på din kommuns hemsida. Om du inte har möjlighet att själv återvinna din julgran gör vi gladeligen det åt dig! Vi erbjuder granhämtning som du själv lägger till i kassan när du beställer julgran från oss. Tack för att du tänker på miljön du också.

Varför påverkas en del växter av julgranen?

En vanlig julgran, börjar utsöndra sura ämnen som terpener när den kommer in i värmen och kan bli känsligt för såväl växter som allergiker. Granen vaknar nämligen till liv av värmen efter att ha varit i vintervila ute i kylan. Inne i värmen påbörjas syreproduktionen igen, vilket man känner på lukten. Granen vill börja växa. Känsliga växter i samma rum kan ta skada av gransyran. Dessutom suger granen åt sig luftfuktigheten i rummet, varpå andra växter kan behöva vattnas oftare. Antingen kan man ställa växterna lite längre bort i rummet, ta ut dem ur rummet, alternativt välja en kungsgran, vilken delvis skonar såväl allergiker som andra växter. Men framförallt välj en ekologisk julgran!

Varför dör julgranen?

Julgranen har endast en mycket tidsbegränsad förmåga att ta upp vatten direkt i stamsnittet. Eftersom granen behöver rikligt med vatten dör den efter en tid. Särskilt om den inte får vatten löpande i början. En julgran får aldrig stå utan vatten.

Läs mer

Varför säljer ni inte den klassiska julgransfoten i grön/röd plast?

Alla (om man inte är född granexpert) har nog haft denna julgransfot i sitt hem om man någon gång har haft en julgran. Den säljs på många ställen, men börjar äntligen försvinna mer och mer. Julgransfoten masstillverkas oftast i Kina och består av grön plast med utfällbara röda ben i metall, det finns även de i 100 procent plast. Den är i stort sett alltid konformad vilket är förödande för julgranen eftersom julgranen ska ha en platt snittyta och inte spetsas eller skalas för bästa tänkbara hållbarhet. Smålandsgran står för kvalitet och tyvärr kan vi inte rekommendera denna julgransfot till någon. Den orsakar också många reklamationsärenden där granen barrar helt i onödan, och inte får plats eller får tillräckligt med vatten. Något vi inte tar ansvar för. Snälla, välj en bra julgransfot!

Din webbläsare är föråldrad

Gamla webbldsare har deligt stöd för ny teknik och det ger inte webbsidan en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner någon annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock av webbläsare som är moderna och fungerar bättre.

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå ×